Questions?
E-mail
Ma - Do: 7u30 - 20u
Vr :           7u30 - 18u
Roggestraat  32, Balen
Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Onze behandelingsmethoden

KinesitherapieKinesitherapieKinesitherapieKinesitherapie

Kinesitherapie

Kinesitherapie is een paramedische discipline in de gezondheidszorg die zich specialiseert in het analytisch behandelen van motorische klachten. Letterlijk betekent Kinesitherapie: “Therapie door bewegen”.

Na een uitgebreide anamnese en eventueel nader klinisch onderzoek zal de kinesitherapeut door middel van manuele technieken uw gewrichten, spieren en andere weefsels waar nodig is, weer losmaken en versoepelen. Daarnaast wordt door stabilisatieoefeningen aan een betere lichaamscontrole gewerkt en worden tijdens de individuele oefentherapie uw spieren versterkt. Al deze facetten dragen bij aan het vergroten van de autonomie van de patiënt.

In overleg met uw therapeut wordt de frequentie en de aard van de behandeling afgesproken en wordt bekeken hoe u in het dageljks leven beter om kunt leren gaan met uw klachten. 

Mochten de klachten desondanks niet verminderen dan zal de therapeut u verwijzen naar een gespecialiseerde collega of de doorverwijzende geneesheer raadplegen om advies.

Kinesitherapie

Manuele therapie

Manuele Therapie is een specialisme in de kinesitherapie. Tijdens de opleiding wordt er meer aandacht besteed aan de normale en complexe beweeglijkheid van gewrichten.

In de manuele therapie wordt de patiënt als één geheel beschouwd en worden er verbanden gelegd tussen verschillende lichaamsdelen van het bewegingsapparaat, m.a.w. wervelkolom en gewrichten ven de ledematen. Klachten kunnen ontstaan door het minder goed bewegen van gewrichten, overbelasting, namelijk een functiestoornis. Deze kunnen zorgen voor lichamelijke klachten van pijn en bewegingsmoeilijkheden. Door het normaliseren van de beweeglijkheid van het gewricht wordt de oorzaak van het probleem opgelost en verminderen de (pijn)klachten.

Door middel van specifieke behandeltechnieken; mobilisaties, oefentherapie, oscillaties, (zachte) manipulaties, …kunnen blokkades en verminderde beweeglijkheid worden verlicht en genormaliseerd. Hierdoor gaan omliggende structuren meer ontspannen. Dit zijn zeer gedoseerde technieken waarbij soms gebruik wordt gemaakt van een kleine impuls. Deze technieken lokken geen pijnklachten uit en zorgen meestal vrij snel tot toename van de beweeglijkheid en pijnvermindering.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De eerste behandeling start met een (uitgebreid) vraaggesprek /anamnese en een functie onderzoek. Indien U reeds aanvullende onderzoek heeft dan mag u deze meebrengen (Rx, Ct scan, spiertests, …). Door middel van provocatietests en functietesten wordt nagegaan of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert. Zo kan ook worden nagegaan wat en waar de oorzaak zit van de klachten, dit kan ook elders zijn. Samen leidt dit tot een manueel therapeutische diagnose, wat het gezondheidsprobleem kan verklaren, rekening houdend met een biopsychosociaal gezondheidsmodel.

Zo kan de behandeling gericht en individueel worden opgesteld. Het hoofdoel hiervan is zo snel mogelijk activiteiten in het dagelijkse leven te kunnen hervatten, hierna volgt de sport- of beroep specifieke- activiteiten.

Kinesitherapie

Orthopedische en cardiale revalidatie

Indien U een arbeidsongeval of sportletsel opgelopen hebt, of indien U een operatie gehad heeft aan een gewricht, een pees, een ligament, een spier of aan het hart, dan bent U bij ons in goede handen om te revalideren.

We zorgen er in teamverband voor dat de eventuele pijn en zwelling zo snel mogelijk afnemen en dat uw kracht en beweeglijkheid zo snel mogelijk toenemen.

We volgen regelmatig bijscholingen om up-to-date te blijven op het vlak van behandelingen en op het vlak van actieve oefentherapie.

Onze oefenzaal is ook helemaal uitgerust om U te helpen bij uw revalidatieproces.

Zo kan U zo snel mogelijk weer werken, sporten en hobby's en activiteiten van het dagelijks leven weer zonder pijn uitoefenen.

Kinesitherapie

Bekkenbodemreëducatie

Onze bekkenbodem omvat de spieren die de onderzijde van ons bekken afsluiten en zo zorgen voor de (dynamische) ondersteuning van de organen.

Naast deze steunfunctie hebben ze ook een afsluitende functie. Zo zorgen ze ervoor dat wij zelf beslissen wanneer we plassen of ontlasting maken. Ten derde hebben de bekkenbodemspieren ook een belangrijke seksuele functie.

Bij problemen met de controle of de kracht van de bekkenbodemspieren kunnen er bijgevolg klachten ontstaan op verschillende niveaus:

Verzakkingen van de interne organen (blaas, plasbuis, baarmoeder, endeldarm)

Urine- of stoelgangverlies

Moeilijk of foutief plassen (met eventueel frequente blaasontstekingen als gevolg)

Te frequent moeten plassen

Chronische constipatie

Postoperatieve problemen (na prostaatoperatie, hysterectomie,…)

Bedplassen bij kinderen

Vaginisme of pijn bij betrekkingen, perineale pijnklachten na bevalling

Pijnklachten van het staartbeentje

Bekkenbodemreëducatie groepeert de verschillende kinesitherapeutische technieken om deze problemen aan te pakken: versterkende oefeningen, leren ontspannen/controleren van de sluitspieren, blaastraining, advies en begeleiding,…  Indien nodig kan er ook gewerkt worden met electrostimulatie en /of biofeedback. 

In onze praktijk is enkel Ver Heyen Katrien werkzaam op dit vlak. De combinatie van osteopatische  - en kinesitherapeutischekennis is een meerwaarde in haar therapie. Ze heeft de intensieve opleiding tot “pelvische reëducatie” gevolgd bij Prof. Van Kampen te GHB Leuven en heeft zich daarnaast als Osteopate bijgeschoold in dit domein.

Ook pré- en postnataal oefenen van de bekkenbodem is van groot belang en dit ter preventie van latere problemen van incontinentie en verzakkingen

Kinesitherapie

Rugschool en stabilsatietraining

Rugschool wil zeggen dat u geïnformeerd wordt over hoe uw rug eigenlijk opgebouwd is en hoe hij werkt. Verder wordt u aangeleerd  hoe u best iets optilt, hoe u best staat-ligt-zit, houding op het werk enz…

Daarna worden u versoepelende en versterkende oefeningen aangeleerd.

Ons spiersysteem moet ons skelet ondersteunen en dynamische bewegingen mogelijk maken. Voor beide functies bestaat er een specifiek spiersysteem.  Enerzijds een globaal spierstelsel dat instaat voor bewegingen anderzijds een lokaal spierstelsel dat de stabiliteit van de gewrichten waarborgt.

Omdat we tijdens onze dagtaak regelmatig geconfronteerd worden met statische houdingen (zitten, staan,…) is het stabiliserende spierstelsel van groot belang.

Als er iets mis gaat met deze lokale stabiliteit zien we ter hoogte van de gewrichten een overmatige lokale beweging. Dit noemen we instabiliteit. Het is als het ware “speling” op het gewricht wat kan zorgen voor vroegtijdige slijtage of irritatie van het omliggende weefsel met pijn als gevolg.

De oefentherapie bestaat erin om onze stabiliserende spieren van de wervelkolom terug te leren gebruiken. Het is eigenlijk training van het "natuurlijk corset" van de rug. De diepe dwarse buikspier, het middenrif en de bekkenbodem spelen hier een cruciale rol.

Het is pas na het grondig inoefenen van deze spiergroepen, dat uw rug in staat is om een grotere belasting aan te kunnen.